Готуємо у тандирі «Міні».

Іноді виникає питання функціональності і повноцінності “Міні” тандира. Вирішив з цього питання написати кілька рядків. Основна його перевага – компактність. При достатній місткості (40 літрів) легко поміщається в багажник, салон машини, переноситься, пересувається максимум двома людьми. Готує все! М’ясо, риба, овочі. Комбінації продуктів, що одночасно готуються в тандирі, різноманітні.

Нещодавно їздили на дачу порибалити, взяли м’ясо (свинину), курячі стегенця, солодкий перець, цибулю, картоплю. Тандир як завжди у машині.

Увечері готували м’ясо свинину + овочі з картоплею. М’ясо нарізали невеликими шматочками, картоплю почистили, цибулю нарізали кільцями. Замаринували, зайнялися розпалюванням тандира. Ще однією безперечною перевагою є найпростіше і швидке розпалювання дров завдяки тязі, що виникає в тандирі з відкритими кришкою та піддувалом.

Використовували дрова акації, вистачило 6 полін по 30 см. Через хвилин 20-30 хвилин з огляду на спекотну погоду тандир був розігрітий до робочого стану.

«Нарядили ялинку» м’ясом із цибулею, до жаровні склали овочі (перець, помідор, картопля) і поставили в тандир, закрили кришку та накрили стіл. «Ялинка» – це один із численних аксесуарів для тандира.

“Ялинка” після тандира, готова:

М’ясо було готове за хвилин 10-15, ще хвилин 15 зачекали на готовність картоплі та овочів. Вийшло ідеально та дуже смачно! М’ясо м’яке, овочі тануть у роті. У тандирі нічого не підгоряє.

М’ясо, що залишилося, і овочі виклали на 2-х ярусну решітку. Тандир був дуже гарячий, так само зробили друге завантаження і через 15-20 хвилин друга закладка готова. Цього цілком вистачає на 4-5 осіб. Трохи протопивши тандир, для чого достатньо 2-3 полін і 20 хвилин часу, можна зробити ще 2 закладки, але це вже для великої компанії.

Після риболовлі зварили юшку в казані, теж на тандирі, поставивши казан на спеціальну підставку на горло. Готувалася ця справа близько години. Єдина незручність – те, що доводилося кілька разів знімати казан для підкладки дров. А так, дуже нічого, за годину вуха була готова!

Після юшки в розігрітому тандирі приготували стегенця (40 хвилин часу). Скористалися 2-х ярусною сіткою для “Міні” тандира. Незважаючи на невеликі розміри решітки на ній помістилося 4 стегенця. Готувалися не швидко, але за те добре пропеклися і вийшли зі скоринкою.

У результаті, кілька людей з нашої компанії отримали величезне задоволення, вперше подружившись з тандиром. Хоча спочатку вони горіли бажанням готувати на мангалі.

P.S. Домовились поїхати на рибалку з тандиром. Готуватимемо рибу прямо на березі, про що скоро напишу.

 

Позначки:,