У керамічному посуді готували їжу з давніх-давен. Страви в глиняних горщиках виходять смачнішими і кориснішими, ніж у звичайному посуді. Приготування їжі в глиняних горщиках помітно економить час, при цьому дозволяючи отримати в результаті ароматну та соковиту страву.
Столовий керамічний посуд, представлений в інтернет-магазині Дім комфорту у процесі виробництва пройшов двічі стадію випалу. Випалений при температурі 1000 градусів та виготовлений за спеціальною технологією з натуральної та екологічно чистої сировини – червоної теракотової глини, що дозволяє повністю зберігати в продуктах вітаміни, поживні речовини та аромати. За результатами державної санітарно – епідеміологічної експертизи № 05.03.02-04/21852, видане Міністерством охорони здоров’я України, столовий керамічний посуд виготовлена згідно з усіма стандартами, санітарними правилами, медичними показниками безпеки та відповідає умовам чинного санітарного законодавства України.
Існують правила користування посудом, яких необхідно дотримуватись при приготуванні їжі в їдальні керамічному посуді з червоної гончарної глини:
– Якщо посуд новий і жодного разу не використовувався, треба вимочити його в холодній воді приблизно 1 годину.
– Дротова мочалка або грубий йоржик, а також губки з абразивним покриттям можуть подряпати поверхню. Тому краще використовувати для очищення посуду м’яку губочку.
– Горщики можна мити в посудомийній машині.
– Перш ніж почати готувати, горщик чи миску потримайте 15 хвилин у холодній воді. Пори посуду вбирають вологу, і їжа вийде соковитою.
– Глиняні вироби не переносять різке коливання температур.
– Завжди потрібно ставити глиняний горщик у холодну духовку, поступово підвищуючи температуру. У нагрітій духовці він може тріснути.
– Якщо в горщик класти гарячі овочі, то вже через кілька хвилин горщик можна ставити в попередньо нагріту духовку.
– З духовки горщиків рекомендується діставати за 5 – 10 хвилин до готовності страви, тому що навіть поза духовою шафою вона продовжуватиме готуватися за рахунок властивостей горщика.
– Готуючи будь-які страви в керамічних горщиках, можна замість глиняних кришок використовувати кришки з тіста, які, просочуючись ароматами продуктів та спецій, стають дуже смачним хлібом.
– Рідина, що заливається в процесі готування, повинна бути гарячою, щоб стінки горщика не тріснули. Якщо, глянувши на вже розігріту страву, ви виявите, що в супі обмаль бульйону або соус занадто густий, додайте рідини, але тільки гарячої, – від холодної стінки посуду можуть дати тріщину.
– З цієї ж причини, виймаючи горщик з печі, мікрохвильової печі або духовки, не ставте його на занадто холодну поверхню. Найкраще, що можна придумати, — дати йому трохи охолонути на дерев’яній підставці або обробній дошці.
– Запікати продукти можна у глиняному посуді будь-якої форми, навіть не призначеної з першого погляду для запікання: у мисці, кеці, чашці, тарілці.
– Багато продуктів можна класти в горщик сирими, у горщику з червоної глини вони чудово приготуються, потрібно лише трохи збільшити час приготування.
– Після застосування залити горщики теплою водою на 15 – 20 хвилин, потім промити м’якою губкою, просушити.
Готувати в глиняному посуді можна тільки:
– в духовці,
– у мікрохвильовій печі,
– у печі, але тільки без відкритого вогню.
– у тандирі, але після того як він набрав необхідну температуру і готовий до використання та приготування їжі.
Увага! Дуже важливо пам’ятати, що використання посуду з червоної гончарної глини для приготування страв у печах, тандирах, духовках, із застосуванням відкритого полум’я – категорично заборонено!
Каталог керамічного посуду із червоної глини можна подивитися тут.
Шановні покупці! Дотримуйтесь правила користування, тоді керамічний посуд з червоної гончарної глини служитиме вам довго, а смакові якості приготовлених вами улюблених страв будуть особливо смачними, а найголовніше – корисними!
Позначки:інструкції