Рецепти для приготування в тандирі.

Рецепти для приготування в тандирі. Запечена бараняча нога в тандирі.

Рецепт №1. Бараняча нога маринується в соєвому соусі 1,5-2 години. Після цього обмазуємо гірчицею, шпігуєм часником і залишаємо ще 1,5-2 години. Перед закладанням в підготовлений тандир, обмазуємо баранячу ногу медом і посипаємо кунжутом, заварачіваем в фольгу і закладаємо в тандир. При цьому кришки закриті, 

прогоріли вугілля лежать на дні тандира.

Орієнтовний час приготування: 1,5-2,5 години в залежності від розміру. За 20-30 хвилин до готовності можна відкрити піддувало і малу верхню кришку, зняти фольгу. В цьому випадку з’явиться засмаженою скоринка.

На гарнір можна подавати свіжі або печені овочі, смажену або печену картоплю, рис.

Використовуються: металевий гак, 2-х ярусна решітка.

 

Рецепт №2. Баранячу ногу промити і обсушити рушником. Змішати трави, сіль і оливкове масло. Очистити часник і нарізати його на тонкі скибочки. Натерти баранячу ногу сумішшю зелені, солі і перцю, нашпигувати часником (зробивши для цього в нозі кілька розрізів на рівній відстані один від одного по всій поверхні м’яса і укласти в них скибочки часнику). Помістити в пластиковий пакет на 10-12 годин, тоді м’ясо вбере в себе всі аромати. Підготувати тандир до роботи. Обернути ногу в фольгу потім запекти в тандирі до готовності.

Готується в тандирі при закритих кришці та піддавалі. Необхідні інгредієнти: бараняча нога 3-4 кг, 2-3 головки великого свіжого часнику, 2 столові ложки дрібно рубаного свіжого розмарину, 2 столові ложки петрушки, 2 столові ложки кінзи, суміш пряних трав і морської солі, 3 столові ложки оливкової олії.

Орієнтовний час приготування від 1,5 до 3-х годин в залежності від розміру. Ми готували баранячу ногу вагою в 3 кг – 1,5 години. При цьому кришки закриті, прогоріли вугілля лежать на дні тандира. За 20-30 хвилин до готовності можна відкрити піддувало і ковпачок, зняти фольгу. В цьому випадку з’явиться засмаженою скоринка. Подається, як правило з шурпою. На гарнір можна подавати свіжі овочі і смажену картоплю.

Використовуються: металевий гак та 2-х ярусна решітка.

Рецепт №3. Філе баранини (рекомендуємо брати корейку) нарізати на шматочки приблизно по 30 – 35 мм, покласти в глиняний посуд, додати сіль, чорний і червоний мелений перець, перемішати з тертою цибулею, подрібненим часником. Все полити соком лимона, поставити в прохолодне місце на 6 – 8 годин. Потім запекти в тандирі до готовності. Готується в тандирі при закритій кришці. Необхідні продукти: баранина – 1,5 кг., цибуля ріпчаста – 5 шт., лимон – 1 шт., чорний мелений перець – 1/2 ч.л., червоний мелений перець – 1/2 ч.л, часник – 3 зубчики ., сіль – за смаком., зелень – за смаком.

Орієнтовний час приготування від 45 хв до 1 години.

За 25-20 хвилин до готовності можна відкрити піддувало і малу верхню кришку. В цьому випадку з’явиться засмаженою скоринка. До шашлику подати багато зелені – петрушки, базиліка, кінзи, естрагону, зеленої цибулі.

Використовуються: шампура, шампурниця, 2-х ярусна решітка.

Готуємо свинячі ребра на 2-х ярусній решітці-трансформер.

При приготуванні цієї страви ребра не потрібно розділяти, вони готуються цілим шматком (пластом), але викладається таким чином, щоб пласт ребер містився на решітку.

Отже, добре промиваємо м’ясо, знімаємо непотрібний жир, плівку і кладемо ребра в ємність, щоб замаринувати.

Маринад. Беремо зручний посуд для приготування маринаду, щоб в ній можна було змішати всі складові маринаду і отримати в’язку і сметанообразну масу. Змащуємо маринадом заготовлені свинні ребра і залишаємо маринуватися в холодне місце від 2 до 8 годин. Час маринування залежить від купленого вами м’яса, а також від того, скільки часу у вас є до прибуття гостей.

Для маринаду використовуємо: сіль, перець, гірчицю французьку, соєвий соус, мед і гранатовий сік. Можна додати одну столову ложку рослинної олії. Сіль, перець і соєвий соус за смаком, гірчицю і мед по одній чайній ложці, гранатовий сік можна використовувати готовий (куплений в магазині) або чверть граната видавити в маринад разом із зернятками. Це навіть смачніше. За бажанням можете додати сухі трави.

Промариновані ребра викладаємо на 2-х або 3-х ярусні грати-трансформер і запікаємо в тандирі до готовності. Готується в тандирі при закритих кришках (велика і мала).

Орієнтовний час готовності в теплу пору року: 15-20 хв.

Орієнтовний час готовлності в холодну пору року: 30-45 хв.

Щоб отримати золотисту скориночку рекомендуємо за 10-15 хвилин до готовності відкрити малу кришку і піддавали.

Використовується: 2-х ярусна решітка-трансформер. Решітка-трансформер – універсальний аксесуар для тандира. На ній готують м’ясо, овочі, рибу, лаваші, а нижній ярус можна можна ще використовувати як установче місце для глиняного чавунця, оскільки така решітка складається з двох ярусів. Кожен ярус має дві ручки, тому, можна використовувати одночасно два яруси або один (верхній або нижній).

 

Рецепти для приготування в тандирі шашлику зі свинини.

 

Рецепт №1. М’ясо обмити, нарізати шматочками, лимони нарізати скибочками. Можна використовувати замість лимона скибочки кисло-солодкого яблука. Змішати в посуді паприку, коріандр, кмин, базилік, імбир, корицю, червоний і чорний перець, мускатний горіх, лавровий лист, оливкова олія, сіль. Покласти свинину, лимони і перемішати з маринадом, закрити кришкою і поставити в прохолодне місце на 8-12 годин. М’ясо час від часу потрібно перемішувати. Потім запекти в тандирі до готовності. готується в тандирі при закритих кришках (велика і мала).

Орієнтовний час готовності: 15-20 хв.

Щоб отримати золотисту скориночку рекомендуємо за 10 хвилин до готовності відкрити малу кришку і піддавали. Перед подачею на стіл прикрасити шматочками лимона або скибочки яблука. Необхідні продукти: свинина – 1 кг., лимони – 3 шт., паприка мелена – 3 ч.л, коріандр мелений – 1 ч.л, перець чорний мелений – 1/2 ч.л, перець червоний мелений – 1/2 ч .л., мускатний горіх – 1/4 ч.л., лавровий лист мелений – 1 шт., сіль – за смаком, олія оливкова – 4 ст.л., імбир мелений – 1/4 ч.л., кориця мелена – 1/5 ч.л., кмин мелений – 1/5 ч.л., базилік подрібнений – 2 ст.л.

Використовуються: шампура, 2-х ярусна решітка, стаціонарна шампурниця.

 

Рецепт №2. Свинину (шийку, реберця, або філе, порубані на 4-5 сантиметрові шматки – на ваш вибір) обробити приблизно 3-х сантиметровими шматками в ширш. Реберця відокремити одне від одного. На кожен кілограм м’яса: прокрутити через м’ясорубку 100 грамів цибулі, додати сухі трави, мелений червоний перець і паприку за смаком (приблизно пів чайної ложки), чверть середнього лимона вичавити сік, 2-3 ложки рослинної олії. Маринад як слід перемішати, маринувати від 2-х до 6-ти годин. Потім запекти в тандирі до готовності. готується в тандирі при закритих кришках (велика і мала).

Орієнтовний час готовності: 15-20 хв.

Щоб отримати золотисту скориночку рекомендуємо за 10 хвилин до готовності відкрити малу кришку і піддавали.

Використовуються: шампура, 2-х ярусна решітка, стаціонарна шампурниця.

 

Рецепт №3. М’ясо з ниркової частини спини або задньої ноги (можна взяти м’ясо молодої свинини чи баранини) нарізати однаковими шматками середнього розміру, скласти в посуд, посолити, додати меленого чорного перцю і добре перемішати. Нарізати кільцями ріпчасту цибулю і додаючи білого сухого вина ще раз перемішати приминаючи м’ясо. Необхідні продукти: свинина – 2 кг., цибуля ріпчаста – 5-7 шт., перець чорний мелений – 1 ч.л., сіль – за смаком., вино біле сухе – 2 склянки. Накрити посуд кришкою і поставити в прохолодне місце на 4 години. Потім запекти в тандирі до готовності.

Готується в тандирі при закритих кришках (велика і мала). Щоб отримати золотисту скориночку рекомендуємо за 10 хвилин до готовності відкрити малу кришку і піддавали.

Орієнтовний час готовності: 15-20 хв.

Використовуються: шампура, 2-х ярусна решітка, стаціонарна шампурниця.

 

Рецепти для приготування в тандирі птиці.

 

Качка запечена в тандирі. Качку відварити в окропі 10 хвилин. Потім витягнути і остудити. Моркву натерти на крупній тертці. Ядра волоських горіхів і моркву перемішати з часником, терти на тертці. Цим фаршем зафаршировати качку й зашити. Качку натерти сіллю і перцем. Поставити в розігрітий тандир. Можна використовувати фольгу. Готується при закритих кришках і піддавали.

Орієнтовний час приготування 1-1,5 години. За 20-30 хвилин до готовності можна відкрити піддувало і малу верхню кришку, зняти фольгу. В цьому випадку з’явиться засмаженою скоринка. Коли буде готовий птах видалити нитки, витягнути моркву з горіхами і обкласти ними качку. Морква з горіхами – просто смакота, а качка просто пальчики оближеш. 1 качка, 0,5 кг моркви, 1 стакан волоських горіхів, 2-3 зубчики часнику, сіль, перець.

Використовується: 2-х ярусна решітка, насадка для птиці

 

Курка в горіховому соусі в тандирі. Необхідні продукти: курка – 1 кг., горіхи – 200 гр., цибуля ріпчаста – 2 шт., масло рослинне – 50 гр., часник – 4 зубчики, сіль, перець – за смаком. Філе курки нарізати шматочками середнього розміру. М’ясо натерти соусом, укласти в каструлю і дати замаринувати протягом 2-3 годин. Потім додати сіль і перець, трохи пом’яти, поставити на 2-х ярусні грати і запекти в розігрітій тандирі до готовності. Можна використовувати фольгу для запікання. Готується при закритих кришках і піддавали.

Орієнтовний час приготування: 40-60 хвилин.

За 10-15 хвилин до готовності можна відкрити піддувало і малу верхню кришку, зняти фольгу. В цьому випадку з’явиться засмаженою скоринка. Готуємо соус: з суміші дрібно нарізаної цибулі, розтертого часнику, підсмажених і потовчених горіхів (арахіс, волоські, лісові горіхи – можна все разом – ще смачніше) і рослинного масла. До такого шашлику відмінно підходить гострий томатний соус.

Використовується: 2-х ярусна решітка, насадка для птиці

 

Запечена курка – класика. Курка очищається і готується до напівфабрикату. Маринується в спеціях 3 години. Потім цілком ставиться на 2-х ярусні грати і запікається в розігрітому тандирі. Можна використовувати фольгу для запікання. Готується при закритих кришках і піддавали. Необхідні інгредієнти: курка – 1 кг, часник – 10 г, спеції – 50 г, майонез – 50 г, масло вершкове – 30 г, біле вино – 0,05 л, зелень – 20 г

Орієнтовний час приготування: 40-60 хвилин.

За 10-15 хвилин до готовності можна відкрити піддувало і малу верхню кришку і зняти фольгу. В цьому випадку з’явиться засмаженою скоринка.

Використовується: 2-х ярусна решітка, насадка для птиці (конус).

 

Запечена індичка. Необхідні інгредієнти: м’ясо індички – 1 кг, цибуля – 150 г, часник – 10 г, спеції – 50 г, майонез – 50 г, масло вершкове – 30 г, біле вино – 0,05 л, зелень – 50 г.

Тушка індички очищається і готується до напівфабрикату. Маринується в спеціях 1 добу. Можна ще нафарширувати індичку морквою або яблуками після чого замариноване м’ясо запекти в попередньо розігрітій тандирі.

Орієнтовний час приготування: залежно від товщини і розмірів тушки і розігріти тандиру приготування може зайняти від 10 до 20 хвилин і до 30-40.

Іспользуеются: шампура, стаціонарна шампурніца, 2-х ярусна решітка, насадка для птиці(конус).

 

Запечена перепілка. Необхідні інгредієнти з розрахунку на одну перепілку: перепілка – 1 шт, спеції – 10 м, масло вершкове – 10 г., біле вино – 0,2 л., сіль – 10 г., яйця перепелині – 2 шт., зелень – 50 г.

Перепелиця маринується в спеціях 3 години. Після чого замариноване м’ясо необхідно поставити запікатися в попередньо розігрітий тандир. Можна готувати при відкритій малый кришці і відкритому піддавалі.

Орієнтовний час приготування: 10-15 хвилин.

Подається в гарячому вигляді (прикрашається двома вареними перепелиними яйцями і зеленню). Як правило на 1 шампур можуть вміститися 2-3 перепілки, відповідно кількість інгредієнтів необхідно збільшити пропорційно кількості запечених птахів.

Використовуються: шампура, стаціонарна шампурниця, 2-х ярусна решітка.

 

Гусь запечений. Необхідні інгредієнти: гусак – 1 шт., айва – 2 шт., часник – 10 м, яблука – 2 шт., спеції – 20 м, майонез – 50 г., масло вершкове – 30 г., біле вино – 0 , 5 л., зелень – 50. м, розмарин – 2 гілочки.

Тушка гусака очищається, фарширується айвою і яблуками, порізаними на часточки, покласти в середину 2 гілочки розмарину, зашити тушку гусака, замаринувати в спеціях від 8 до 12 годин. Перед закладанням в тандирі натерти вершковим маслом і майонезом для отримання хрусткої скоринки. Після чого цілком запікається в попередньо розігрітому тандирі. Можна використовувати фольгу для запікання. Готується при закритих кришках і піддавали.

Орієнтовний час приготування: від 45 хвилин до 1,5 години в залежності від розмірів тушки.

За 15-20 хвилин до готовності можна відкрити піддувало і малу верхню кришку, зняти фольгу. В цьому випадку з’явиться засмаженою скоринка.

Використовуються: шампура, стаціонарна шампурниця, 2-х ярусна решітка, насадка для птиці (конус). 

 

Буженина домашня.

Складові:

Свинина (тазостегнова частина або лопатка) – 1000 кг

Сіль за смаком

Перець запашний – за смаком

Паприка – за смаком

Часник – за смаком

Морква – за смаком

Олія – ​​за смаком

Лавровий лист – за смаком

Куркума – за смаком

Чилі – за смаком

 

Спосіб приготування. Свинину ретельно зачищаємо, промиваємо і висушуємо. Після м’ясо солимо, натираємо спеціями, робимо невеликі надрізи і вставляємо в них шматочки часнику і шматочки моркви. М’ясо щільно накриваємо і ставимо в холодне місце на 8-12 годин.

Після загортаємо м’ясо у фольгу, ставимо на решітку-трасформер і опускаємо в розігрітий тандир. Готуємо протягом 2-3 годин (час випікання залежить від моделі тандира, а також від бажаного результату). Потім фольгу розкриваємо, знімаємо малу кришку в тандирі, відкриваємо піддавали і даємо буженині трохи підрум’янитися зверху приблизно хвилин 10. Готове м’ясо дістаємо з тандира, охолоджуємо, нарізаємо тонкими скибочками.

Подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді з маслинами, моченої брусницею, огірками, свіжими салатами, зеленню. Окремо подати хрін, кетчуп гірчицю.

 

Ковбаса домашня.

Складові:

М’якоть свинини (ошийок, тазостегнова частина) – 1000 г

Сіль за смаком

Перець за смаком

Часник за смаком

Оболонка натуральна за смаком

Спосіб приготування. Підготовлене м’ясо нарізаємо маленькими кубиками вагою по 7-10 г солимо, перчимо, додаємо подрібнений часник і добре вимішуємо. Кишкову оболонку заздалегідь вимочуємо в соляному розчині близько доби, потім зачищаємо її і добре промиваємо. М’ясорубку вставляємо спеціальне пристосування для ковбас і начиняємо. Готові ковбаси ставимо в холодильник на 10-12 годин для маринування. Потім ковбасу проколюємо в декількох місцях, викладаємо на решітку-трансформер, опускаємо в тандир і випікаємо від 10-20 хвилин (час випікання залежить від моделі тандира, а також від бажаного кінцевого результату).

Щоб підрум’янити ковбасу потрібно за 5 хвилин до готовності зняти малу кришку в тандирі і відкрити піддавали. Щоб готувати ковбасу в власному соку необхідно використовувати харчову фольгу, тобто викласти фольгу на решітку-трансформер перед тим, як опустити решітку в тандир.

 

Свинна голонка (гомілка).

Складові:

Голяшка свинна (задня частина) – 1 шт.

Сіль за смаком

Перець за смаком

Часник за смаком

Морква за смаком

Гранатовий соус – 1/3 ч.ложки. 

 

Другий варіант:

Видавити сік з гранату разом із зернами – 1ст.ложка

Майонез – 1 ст.ложка

Гірчиця французька – 1ч.ложка

Мед – 1ч.ложка

 

Спосіб приготування. Для приготування цієї страви бажано використовувати свинячу гомілку задню. Беремо голяшку і ретельно зачищаємо шкуру, промиваємо і висушуємо. Готуємо маринад: смешиваем роздавлений часник, додаємо сіль, перець, майонез (для пом’якшення шкіри), гранатовий соус, мед, гірчицю французьку і спеції за бажанням. Ретельно перемішуємо.

Після цього натираємо голяшку маринадом і робимо невеликі надрізи щоб вставити шматочки моркви. Голяшку кладемо в фольгу і щільно завертаємо. Після цього ставимо в холодне місце на 12 годин. Готуємо тандир до роботи. Викладаємо на решітку-трасформер свинячу гомілку загорнуту у фольгу і опускаємо решітку в розігрітий тандир. Готуємо протягом 2-3 годин (час випікання залежить від моделі тандира, а також від бажаного результату). За 15-20 хвилин до готовності розкриваємо фольгу, знімаємо малу кришку в тандирі, відкриваємо піддавали і даємо голяшці трохи підрум’янитися зверху.

Готове м’ясо дістаємо з тандира і нарізаємо тонкими скибочками. Подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді, але смачніше в гарячому. Окремо подати хрін.

 

Салат із запечених овочів в тандирі.

Інгредієнти:

Баклажани – 6 шт.,

Перець болгарський – 2 шт.,

Помідори – 3 шт.,

Цибуля ріпчаста – за смаком,

Часник – до смаку,

Зелень кінзи, петрушки і базиліка за смаком,

Червоний стрючковий перець за смаком,

Перець чорний мелений і сіль за смаком,

Рослинне масло за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Готуємо овочі для салату: опускаємо баклажани, перець і помідори в тандир, поки ще горить вогонь, і обсмажуємо їх поки не покриються чорної соринкою. Потім відразу опускаємо в холодну воду або охолоджуємо в закритому пакеті, завдяки цьому шкурка добре буде зніматися.
  2. Овочі очищаємо від шкірки і дрібно нарізаємо, додаємо дрібно рубані цибулю, часник, кінзу, базилік, петрушку. Солимо-перчимо по-смаку і заправляємо маслом.

Салат прекрасно підійде як гарнір до будь-якого м’яса або як самостійна страва.

 

Форель або лосоcь, запечений в тандирі.

Інгредієнти:

½ тушки форелі,

Лимон – 1 шт, (можна замість лимона використовувати помідори),

спеції для риби на смак,

вершкове масло – 0,5 пачки,

петрушка – 1 пучок, (можна додати кілька гілочок базиліка)

сіль, перець на смак,

харчова фольга.

Спосіб приготування:

  1. Купуємо половинку туші форелі або лосося, тобто якщо уявити цілу тушку форелі з головою і хвостом, то нам потрібна середня частина. Знімаємо лушпиння і промиваємо в холодній воді. Після цього рибу солимо, перчимо, посипаємо спеціями.
  2. Лимон ріжемо на дві частини. Одну частину залишаєм, вона нам стане в нагоді при подачі риби на стіл. Другу частину ріжемо напів-часточками і викладаємо часточки всередину тушки. Замість лимона можна використовувати свіжий помідор, це теж смачно. Вершкове масло ріжемо на бруски і разом зі свіжою зеленню яку необхідно попередньо помити, але не різати (використовувати разом з корінцями) викладаємо рівномірно всередину тушки. Як зелені використовується петрушка і за бажанням базилік.

Рибу щільно загортаємо в фольгу, щоб в процесі приготування сік не витікав і кладемо на решітку-трансформер. Після цього решітку опускаємо в попередньо розігрітий тандир. Орієнтовний час приготування 20-30 хвилин. Час приготування залежить від моделі тандира і бажаного кінцевого результату.

Подавати запечену форель (лосось) бажано з овочами або рисом, прикрасивши при цьому лимоном і листочками базиліку.

Позначки: