Тандир. Питання та відповіді.

Питання №1: Чи можна розпалювати тандир на веранді або в альтанці?

Відповідь: Якщо в конструкції альтанки не передбачена вентиляційна труба над тандиром або висота альтанки менше 3-х метрів. Можна розпалювати тандир в закритих приміщеннях тільки при наявності вентиляції та засобів пожежної безпеки. При розпалені висота полум’я може досягати більше півтора метра.

 

Питання №2: Чи можна користуватися тандира взимку?

Відповідь: Так, його можна використовувати в будь-який час року, але при низьких негативних температурах кожен розпал повинен бути, як і перший, тобто, необхідно температуру піднімати максимально плавно (читати: «Перші кроки після покупки тандиру»). Необхідно враховувати, що в холодну пору року тандир розігрівається довше і швидше остигає, відповідно і час на протязі якого тримається робоча температура зменшується. Для любителів готувати для великої компанії друзів, а тим більше в зимовий час, ми рекомендуємо купувати тандири утеплені.

 

Питання №3: Стінки і кришка тандиру сильно нагріваються?

Відповідь: Так, нагріваються, якщо плануєте придбати тандир в стандартному виконанні, призначений тільки для домашнього використання. В процесі розігрівання температура всередині тандира може досягати 500 ° С, що призводить до досить сильного нагрівання стінок із зовнішнього боку. Тому, не підпускайте дітей до розігрітому тандиру!

В утеплених тандирах, призначених як для кафе, ресторанів, так і для домашнього використання – зовнішні сторони стінки не надто гарячі, можна торкатися, але і в цьому випадку категорично забороняється допускати дітей до тандиру!

Щоб зняти / відкрити кришку будь-якого тандира, прохання використовувати тканинні рукавиці або рогачі. Для зняття шампурів також рекомендується використовувати ткані рукавиці.

 

Питання №4: Чи потрібно гасити тандир?

Відповідь: Ні. На розпечений тандир не можна лити воду. Через велику різницю температур тандир може тріснути і дати невідновні тріщини. Вогонь в тандирі повинен згаснути природним шляхом. Якщо тандир намок під дощем або снігом, рекомендуємо розпалювати тандир як при першому розпалі (читати: «Перші кроки після покупки тандиру»). Щоб уникнути попадання снігу всередину рекомендується закривати кришку тандиру звичайним пакетом або накривати весь тандир спеціальним чохлом.

 

Питання №5: Як зберігати тандир?

Відповідь: Якщо ви не плануєте використовувати тандир в зимовий час, то зберігати тандир бажано під навісом або в закритому приміщенні. Якщо ви зберігаєте тандир на вулиці, то краще накривати захисною плівкою від опадів. На відміну від стаціонарних тандирів, наші тандири – мобільні. Тому можна вільно планувати і вибирати де найкраще поставити тандир на зберігання.

 

Питання №6: Після першого розпалювання на тандирі з’явилися тріщини. Що робити?

Відповідь: Павутино-образні тріщини, що з’явилися під час першого розпалювання не є дефектом або браком. Ці тріщини виконують роль теплових швів при нагріванні і охолодженні тандира. Для того щоб вони були максимально непомітними необхідно при першому розпалі, як і при наступних, піднімати температуру в тандирі максимально плавно (читати: «Перші кроки після покупки тандиру»).

 

Питання №7: Чим топити тандир? Що краще?

Відповідь: Топити найкраще дровами, які дають відмінний жар. Це дрова твердих порід: дуб, ясен, граб … Як дрова можна використовувати сучасні види палива для мангалів, печей і тандирів – пелети, брикети, але тільки з твердих порід дерев що не містять смол. Топити можна і дровами з фруктових дерев, але вони не дають достатньої кількості тепла. Також можна використовувати деревне вугілля, але використання вугілля для розпалювання непрактично, так як стінки тандира необхідно розігріти, а вугілля швидко прогорить, і стіни не встигнуть нагрітися. Вугіллям можна досить успішно підтримувати робочу температуру під час тривалого приготування. Не можна використовувати соснові та інші дрова, що містять смолу.

 

Питання №8: Чи потрібно прибирати прогоріле вугілля перед приготуванням страв?

Відповідь: В тандирі можна готувати як з вугіллям, так і без нього. Якщо любите дієтичні страви, то вугілля необхідно прибрати перед закладкою страв в тандир. Якщо любите страви зі скоринкою і димком, то в цьому випадку вугілля можна залишити. Вугілля можна залишати в тандирі ще і в тому випадку, якщо бажаєте прискорити процес приготування.

 

Питання №9: Скільки закладок можна зробити за один розпал тандиру?

Відповідь: Кількість закладок залежить від обраних вами страв і від обраного тандира. У стандартному тандирі, наприклад, якщо запікати свинячу або баранячу ногу, яка готується до 2-2,5 годин, то це одна закладка. В принципі, за один розпал (загальний час приготування 2-2,5 години) в стандартному тандирі можна приготувати, наприклад, свинячий шашлик (15-20 хвилин) + запекти овочі (30-40 хвилин) + лаваш з сулугуні та зеленню (10 хвилин), тобто до трьох закладок, але час приготування кожної наступної закладки збільшується в два рази. Якщо плануєте за один розпал зробити від двох до трьох закладок, то спочатку необхідно приготувати м’ясо або рибу, і тільки потім овочі. У разі, якщо жар в тандирі став недостатнім для приготування, то декількох поленец вам вистачить, щоб тандир знову набирав робочу температуру. В утеплених тандирах тепло утримується в два – три рази довше, відповідно за один розпал можна приготувати в два – три рази більше страв.

Примітка: з овочів найдовше готується картопля.

 

Питання №10: Чи можна випікати в тандирі лаваші?

Відповідь: Так. Слово «тандир» асоціюється у багатьох саме з лавашами. Тандири пропоновані нами до продажу є універсальними. На стінках кожного з них можна випікати і лаваші але за рахунок того, що горловина не дуже широка (як в капітальних земних тандирах, які призначені тільки для випікання хліба та лавашів), а жар там пристойний, випічка коржів традиційним способом вимагає особливих навичок і обережності. Якщо навик і обережність є – то без проблем.

 

Питання №11: Чи маєте Ви документи, що підтверджують, що тандири виготовлені згідно ТУ і не мають шкідливих речовин?

Відповідь: Так, є. Товари інтернет-магазину «Дім комфорту» – тандири, печі, а також додаткові аксесуари з нержавіючої харчової сталі успішно пройшли всі лабораторні дослідження і випробування. Наша продукція не має шкідливих домішок і при високих температурах не виділяє шкідливих речовин, відповідає всім санітарним нормам, вимогам якості та безпеки відповідно до вимог чинного санітарного законодавства України, про що свідчать висновки експертизи, видані державною санітарно – епідеміологічною службою Міністерства охорони здоров’я України.

 

Питання № 12: Яке завантаження шампурів більш ефективне: верхня через прорізи в кришці або внутрішня за допомогою навішування шампурів на кільце?

Відповідь: Однозначної відповіді не існує. Деяким подобається верхнє завантаження, а інші використовують внутрішнє, а треті замість шампурів в основному використовують всілякі решітки, гаки та насадки. На вибір завантаження також впливає наявність шампурів з відповідними розмірами.

 

Питання №13: Який тандир за розмірами краще купити в приватний будинок?

Відповідь: Якщо кількість гостей і домочадців не більше 6-и і ви бажаєте виїжджати на природу прихопивши з собою тандир, то є сенс придбати тандир стандартний малих розмірів: “Міні” або тандир №1.

Якщо кількість гостей і домочадців від 6-ти до 20 осіб, то ми рекомендуємо придбати тандири стандартні середніх розмірів: №2, №3, №3,5.

Якщо кількість гостей і домочадців від 20 осіб, то в цьому випадку ми можемо запропонувати на вибір: стандартний великий тандир №5 або утеплений на 130 літрів і більше (велика горловина – 40 см), що дозволяє розміщувати велику кількість м’яса і овочів всередині тандира за одне завантаження тому, що утеплені тандири (утримують тепло в два рази довше ніж стандартні, що заощадить вам масу часу і нервів, якщо ваші гості увійдуть у смак і зажадають добавки). Тандир №4-№5 (стандартний) і №3У – №5У (утеплені) виконують своє завдання на всі 100%, коли необхідно порадувати своїми смачними і улюбленими стравами численних гостей вашого будинку.

Позначки: