Інструкція до тандиру.

Ця інструкція до тандиру написана для користувачів які придбали тандир чи збираються стати власником такої чудової печі. Ми розповімо як правильно користуватись тандиром щоб він прослужив довго та радував вас якісними та корисними стравами.

Тандир – східна піч-жаровня для приготування різноманітних смачних страв, як альтернатива сучасному мангалу та барбекю. Ми пропонуємо тандири, виготовлені з екологічно чистої, термостійкої, білої каолінової глини, змішаної з вогнетривким шамотом і обпаленої при температурі близько 1100 градусів Цельсія. Підтвердженням екологічності наших тандирі є висновок державної санітарно – епідеміологічної експертизи МОЗ України на тандирі № 05.03.02-04 / 4151 від 16.02.2016 року.

У тандирі можна легко приготувати шашлик, перші страви і плов, запекти цілком баранячу ногу, рибу, птицю, овочі, спекти коржі і піцу. Це завжди корисна і якісна їжа, різноманітність страв, зручність в приготуванні і можливість готувати в будь-який час року. Вам не перешкода вітер, дощ і мороз, так як вогонь запалюється всередині самої печі, при цьому нагріваючи стінки. Вам не потрібно буде витрачати час на те, щоб гасити проривається полум’я, крутити шампура і стежити за вогнем, як на мангалі.

Увага – перший розпал! Особливу увагу приділіть першому розпалюванню тандира, а саме, плавно піднімайте температуру всередині печі протягом години – півтори. Завантажте дрова на 1/3 об’єму тандира, потім після їх прогорання (десь через 15-20 хвилин) додайте ще кілька полін до ½ об’єму. Далі, протягом усього процесу горіння дров стежте, щоб підтримувався рекомендований обсяг дров до половини глибини тандира.

Також, при першому розпалі відбудеться потріскування стінок виробу та керамічної кришки з появою павутиноподібних тріщин. Не турбуйтеся, це не дефект, це нормальна реакція керамічної печі на температурний режим. При подальшій експлуатації тандиру набір температури до робочого рівня повинен займати близько години. Доброї вам експлуатації і смачного приготування!

Підготовка тандиру до роботи:

– необхідно встановити тандир на жаростойкое підставу;

– зняти / відкрити верхню кришку і піддавали;

– завантажити сухі дрова в тандир і розпалити. Коли дрова розгоряться з допомогою піддувала і ковпачка регулюється подача повітря для запобігання надмірної витрати дров. Керамічна кришка встановлюється на тандир після того, як полум’я в тандирі досить розгориться. Кришка також нагрівається акумулюючи тепло.

– набір робочої температури відбувається приблизно через годину плавного нагріву тандира в залежності від використовуваних дров та маси тандиру;

– в процесі горіння з внутрішніх стінок і кришки зникає кіптява, що говорить про те, що в тандирі практично досягнута робоча температура. З цього моменту дрова годі підкладати. Дочекайтеся поки залишок дров догорить, після закрийте піддувало і ковпачок. Через кілька хвилин після того, як вугілля заспокоїться тандир готовий до використання і можна закладати продукти;

– під час розпалювання можна готувати перші та другі страви в чавунної посуді, встановленому на комплектну верхню решітку, регулюючі силу полум’я поддувалом.

Як показала практика, найкраще для топки тандиру підходять дрова твердих порід дерев, таких як граб, дуб, бук, береза, акація, тобто дрова у яких дуже високий коефіцієнт тепловіддачі. На жаль, через недостатню тепловіддачу небажаними для використання можна назвати дрова фруктових порід дерев, які ми звикли застосовувати в якості палива в мангалі, і зовсім виключити з переліку потрібно соснові та інші смолясті дрова, так як вони абсолютно непридатні для розпалювання у тандирі.

Хочемо поділитися з вами цікавими спостереженнями. Приготування страв в тандирі можливо, як з вугілля на дні, так і без нього. Чому так? Та тому, що робочу температуру в тандирі забезпечує не вугілля, а потужна тепловіддача керамічних стінок. Такий спосіб підходить для приготування дієтичного м’яса, шашлику або стейка з мінімальним запахом диму.

Але, залишаючи вугілля ви можете продовжити час приготування страв на одному розпалі, а відкривши піддавали і ковпачок в кінці приготування на кілька хвилин ви отримаєте рум’яну золотисту скоринку на м’ясі.

Решта вугілля дозволить швидко підняти температуру вдруге. Якщо тандир не сильно охолов відкрийте ковпачок і піддавали, закиньте дрібні дрова, тріски і папір і полум’я автоматично спалахне. Час досягнення робочої температури такого розпалу набагато менше ніж для першого.

При максимальному розігріві керамічної печі відбувається поява павутиноподібних тріщин, що не є браком а також не впливає на ефективність роботи тандиру.

Інструкція до тандиру. Приготування страв:

– для приготування шашлику з м’яса, птиці, риби і овочів, використовуються шампура або решітка-трансформер. Висока теплоємність корпусу і вертикальне розташування шампурів забезпечують рівномірність температури приготування;

– для запікання баранячої ноги можна використовувати металеве кільце і гак;

– для запікання свинячий рульки, домашньої ковбаси, буженини, стейка з м’яса, риби і овочів використовується 2-х або 3-х ярусна решітка-трансформер;

– для запікання цілої курки, індички або качки використовується насадка для птиці;

– для приготування перших страв використовується комплектне металеве кільце і чавунний казан.

– для продуктів, які томляться, використовувати керамічний посуд з червоної глини. Такий посуд можна поставити на решітку-трансформер.

Увага! Не можна ставити керамічний посуд на відкритий вогонь. На відкритий вогонь можна ставити тільки чавунну посуд.

Після закладки продуктів в тандир необхідно закрити верхню кришку і маленьку кришку-ковпачок. Процес приготування відбувається за рахунок потужної тепловіддачі стінок тандира, які нагріваються за допомогою початкового нагріву.

Після повного згоряння дров, стінки тандира розігріваються до температури 500 градусів за Цельсієм і утримують тепло приблизно близько 2-х годин (залежить від моделі тандира і температури навколишнього середовища), що дозволяє забезпечити швидкість і рівномірність приготування, а також максимально зберегти корисні речовини і вітаміни, соковитість і аромат продуктів, при цьому вони не згорають і не висихають. Ступінь прожарювання регулюється шляхом подачі повітря в тандир (піддавали, ковпачок – мала верхня кришка).

 

Орієнтовний час приготування:

Шашлик свинячий – 15 хвилин;

Курка ціла – 1 година;

Бараняча нога – 2 години;

Риба (великі шматки 1-1,5 кг.) – 20 хвилин;

Овочі, картопля – 30 хвилин.

Запобіжні заходи:

– при першому розпалюванні температуру в тандирі слід піднімати поступово;

– не допускати попадання на розпечений тандир води;

– враховувати, що у вітряну погоду висота полум’я може досягти одного метра;

– бажано зберігати тандир під навісом;

– дотримуватися правил безпеки при поводженні з розпеченої поверхнею і не допускати дітей без нагляду до працюючого тандиру;

– використовуйте щільні тканинні рукавиці;

– після закінчення приготування їжі необхідно дати тандиру час охолонути.

 

Комплект поставки тандира:

– тандир;

– совок і скребок металевий для чищення тандиру;

– металеве кільце для шампурів нижньої завантаження і приготування перших страв в казані;

– велика керамічна знімна або відкидна кришка з ручками;

– ковпачок керамічний;

– пакет документів. 

Додатково рекомендуємо придбати аксесуари з харчової нержавіючої сталі:

– зйомну 2-х або 3-х рівневу решітку-трансформер;

– конструкцію “Ялинка” для одночасного запікання на піках та тушування в жаровні;

– шампура для нижньої і верхньої завантаження;

– насадку для птиці;

-комплект 3 в 1.

Шановні покупці! Дотримуйтеся наших рекомендацій і тоді тандир буде служити вам довгі роки.

 

Позначки: